2018 yılında gerçekleşen 10 coğrafi şekil değişikliği

Yaşadığımız dünya tarih boyunca sürekli şekil değişiyor. 2018 yılında yaşadığımız yer kürede ne gibi değişimler oldu?

Hepimizin bildiği üzere yer küre tarih boyunca uğradığı değişimler sonucu bugünkü halini aldı ve bu değişimler pek çok kişi farkında olmasa da hala devam ediyor. 2018 yılında doğa olaylarına bağlı olarak dünya üzerinde gerçekleşen değişimlerden 10 tanesini sizler için derledik.

1. Yanardağ Patlaması

Hawai’de nisan ayında başlayan Kilauea Yanardağı patlaması ağustos ayına kadar sürdü. 200 yıldır yaşanan en büyük patlama 320.000 olimpik havuz doldurabilecek miktarda lav yer yüzüne çıktı.

2. Konum Değiştiren Adalar

Yeni Zelanda sınırlarında bulunan Güney Adası’nda 2 yıl önce gerçekleşen 7.8 şiddetindeki depremden sonra Kuzey Adası’na 35 santimetre yakınlaştığı fark edildi.

3. Yer Yarılması

Lübnan’dan Mozambik’e uzanan 6000 kilometrelik vadi, milyonlarca yıldır hareket ediyor. Mart ayında Kenya’da fark edilen yarık oldukça şaşırtıcı. İşlek bir caddedeki binayı ortadan ikiye bölen yarık, tektonik plakaların hareketi ile oluştu.

4. Kopan Buz Kütlesi

Küresel ısınmadan dolayı Antartika’da yer alan Pine Adası Buzulu’ndan ekim ayında kopan 300 kilometrekarelik dev parça geçen yıl aynı yerde kopan devasa parçadan daha büyük.

5. Yangınlar

Kasım ayında Kaliforniya’da meydana gelen yangınlar 620 kilometrekarelik alanı küle çevirirken, 82 kişinin canına mal oldu.

6. Yükselen Zemin

Kopan buzullardan dolayı Antartika’nın altındaki ana kaya parçası 41 milimetre yükseldi.

7. Yok Olan Ada

Hawaii’de bulunan küçük bir ada geride bıraktığımız yıl içerisinde yok oldu. 0,04 kilometrekare büyüklüğündeki ada, Yeşil Su Kaplumbağaları ve Keşiş Fokları’nın yaşam alanıydı.

8. Ada Kayması

Madagaskar ile Mozambik arasında bulunan bir ada, Kasım ayında gerçekleşen sismik olay yüzünden 6 cm doğuya, 3 cm güneye kaydı.
Bu olayda düşük frekanslı ses dalgaları oluştu. Sismik dalgalar birçok frekans aralığına sahipken, düşük frekans sebepleri hala bilimsel olarak araştırıyor.

9. Kasırgalar

Bir yıl içerisinde Pasifik Okyanusu’nda 13 Atlantik Okyanusu’nda ise 8 kasırga gerçekleşti. Bu olaylardan en çok ABD kıyıları etkilendi.

10. Çamur Gayzeri

Çok eski tarihlerde yer altında gerçekleşen depremlerden dolayı Kuzey Kaliforniya’da birden bire 2.230 metrekare havzaya sahip bir çamur gayzer oluştu ve sürekli büyümeye devam ediyor.

Kaynak: Live Science