Birbirinden güzel filmleri ile Hint sinemasını tüm dünyaya sevdiren usta oyuncu Aamir Khan, Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir hayran kitlesine sahip. Mesleki başarısından özel hayatına kadar hakkında pek çok şey merak edilen Bollywood yıldızı ile ilgili keyifli bir içerik hazırladık.

Aamir Khan Kimdir?
14 Mart 1965 tarihinde Hindistan’ın Maharaştra eyaletine bağlı Mumbai ketinde Müslüman bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen dünyaca ünlü Bollywood yıldızı Aamir Khan‘ın gerçek adı Mohammed Aamir Hussain Khan’dır. Soyu, Afgan asıllı bir Hintli olan Özgürlük Savaşçısı Abul Kalam Azad’dan geliyor.

Oyunculuk, yönetmenlik ve yapımcılığın yanı sıra yardımsever kimliğiyle de tanınan Khan, toplum yararına yürüttüğü projelerle, ülkesinde çoğu politik bir kriz haline gelen çeşitli sosyal sorunlara çözüm arayarak geniş kitlelerin takdirini kazanıyor.
Sinema Dünyasına Nasıl Adım Attı?
Babası sinema yapımcısı olan Aamir Khan, henüz 8 yaşında bir çocukken yapımcılığını ve yönetmenliğini amcası Nasir Hussain’in üstlendiği Yadoon Ki Baaraat (1973) adlı müzikal drama ile sinema dünyasına giriş yaptı. Ailesi yine de onun sinema sektöründe çalışmasına sıcak bakmıyor, mühendislik ya da doktorluk gibi saygın bir meslek sahibi olmasını istiyordu.

16 yaşına geldiğinde, okul arkadaşı Aditya Bhattacharya’nın yönettiği Paranoia adlı 40 dakikalık sessiz kısa filmde yer aldı. Ailesinden gizli şekilde çekimlerine katıldığı bu film, sinema kariyerine devam edecek cesarete sahip olmasına fazlasıyla yetmişti.
Nasıl Ünlü Oldu?
Aamir Khan, ailesinin tüm ısrarlarına rağmen yüksek okula devam etmedi. Amcasının yönettiği Manzil Manzil (1984) ve Zabardast (1985) adlı filmlerde yardımcı yönetmenlik yaparken; bir yandan, öğrencilerin çektiği belgesellerde rol aldı ve kısa sürede aralarında Ketan Mehta gibi önemli isimlerin bulunduğu bazı önemli yapımcı ve yönetmenlerin dikkatini çekti.
Oyunculuk yaptığı ilk uzun metrajlı sinema filmi Holi (1984) ve Bollywood sinemasının kült filmleri arasında yer alan trajik aşk filmi Qayamat Se Qayamat Tak (1988) ile film sektöründe ne kadar iddialı olduğunu gösterdi. Raakh (1989) adlı korku filmindeki rolü ile Hindistan Ulusal Jüri Ödülleri’nin Özel Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Raja Hindustani (1996) adlı romantik dram, ona En İyi Aktör dalındaki ilk Filmfare ödülünü kazandırdı. Sarfarosh (1999) adlı suç ve dram filmi sayesinde, gelecekte Hint Sineması’na önderlik edecek bir yıldız olduğunu kanıtladı. İkinci dünya savaşını konu alan Hindistan-Kanada ortak yapımı Earth (1998) adlı romantik dram filminde üstün bir performans gösterdi.
Kendi yapım şirketini kurdu
Kendi adıyla kurduğu Aamir Khan Productions adlı yapım şirketinin ilk eseri Lagaan (2001), dünyanın gelmiş gemiş en iyi spor filmleri arasında gösteriliyor. En İyi Yabancı Film kategorisinde Oscar adayı gösterilen başyapıt; Ulusal Film Ödülleri’nde En Popüler Film, Filmfare’de ise En İyi Aktör ve En İyi Film dallarında ödül almaya hak kazandı.

Fanaa (2006) ve Rang De Basanti (2006) adlı filmlerdeki oyunculuk performansı ile sinema severlerin ilgi odağı oldu. Taare Zameen Par (2007) adlı dram filmi, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dalında Filmfare ödülleri kazandı. Ghajini (2008), 3 Idiots (2009), Dhoom: 3 (2013) ve PK (2014) gibi filmlerin her biri sinema dünyasında deprem etkisi yarattı. Güreşçi bir baba ve iki kızının uluslararası başarısını konu alan Dangal (2016), Tüm zamanların en çok gişe yapan Hint filmleri arasında birinci sıraya yerleşti.
Hollywood filmlerinde rol almayı reddetti
Uluslararası düzeyde dikkat çeken Aamir Khan, dünya sinemasının merkezi olarak kabul edilen Hollywood’dan çeşitli film teklifleri aldı ancak hiç birini kabul etmedi. Gerekçe olarak; Amerikan kültürüne çok yabancı olduğunu, teklif aldığı ülkeden ziyade; senaryo ve karakterle bağlantı kurabilmenin daha önemli olduğunu belirtiyor.

Ödülleri
Bu güne kadar pek çok ödüle layık görülen Aamir Khan, hak eden kişilere ödül verilmediği düşüncesiyle ödül törenlerine genellikle katılmamak gibi bir prensibi var. Uluslararası bir üne sahip olmakla birlikte, Hint sinema tarihinin gelmiş geçmiş en popüler aktörü olan Khan, sinema alanında faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşlardan önemli ödüller aldı. Ayrıca 2003 yılında Hindistan devleti tarafından en yüksek dördüncü sivil ödül olan Padma Shri, 2010 yılında ise en yüksek üçüncü ödül olan Padma Bhushan ile onurlandırıldı. 2011 ve 2014 yıllarında UNICEF Ulusal Barış Elçisi seçildi. İngiltere’deki dünyaca ünlü Madam Tussauds Müzesi’nin balmumu heykelini yapma teklifini “Bunun önemi yok, beni görmek isteyen filmlerimi izlerler” diyerek geri çevirdi.

Sosyal sorumluluk projeleri
Aamir Khan, 2012 yılından itibaren yayınlanan Satyamev Jayate adlı TV programında Hindistan halkının çeşitli toplumsal sorunlarına çözüm arıyor. Hatta, gündeme getirdiği konulardan biri o kadar çok ilgi çekti ki, Aamir Khan’ı da meclis oturumularına davet eden Hindistan Hükümeti, bu soruna çare bulabilmek için yeni bir yasa çalışması yaptı.

Ailesi ve özel hayatı
1986 yılında evlenip 2002 yılında boşandığı ilk eşi Reena Dutta’dan Junaid adında bir oğlu, Ira adında bir de kızı var. 2005’de kendisi gibi sinemacı olan karısı Kiran Rao ile yaptığı evlilikten ise Azad adında bir oğlu bulunuyor.

Bay Mükemmeliyetçi lakabıyla da bilinen Bollywood yıldızı, yalnızca rol gereği kullandığı alkol ve sigaradan gerçek hayatta nefret ediyor. 2015 yılında eşinin izlettiği ölüme sebebiyet veren 15 yaygın hastalık adlı videodan sonra yaşam tarzını değiştirerek vegan olmaya karar verdi. Daha önce et, tavuk, süt gibi ürünler tüketen aile, artık süt ürünleri bile kullanmıyor. Sıkı bir Roger Federer hayranı olan Aamir Khan, öğrencilik döneminde okulunu tenis müsabakalarında temsil etmiş, ayrıca satranç gibi masa oyunlarını da aşırı derecede seviyor. Hollywood oyuncularından; Leonardo DiCaprio ve Daniel Day-Lewis’i çok beğeniyor. Gerçek bir Star Wars hayranı olan Hintli oyuncu, Alfred Hitchcock filmlerine de bayılıyor.

Dini inancı
Aamir Khan’ın dine bakış açısı bazı kişiler tarafından çeşitli eleştirilere de maruz kalıyor, hatta çoğu zaman iyi bir müslüman olmadığı bile söyleniyor.

Hiç bir zaman muhafazakar bir kafa yapısında olmadığını belirten Khan, Allah’ın birliğine ve varlığına inanan biri olmakla birlikte İslamiyetin her zaman üstün ve diğer dinleri toparlayan bir güç olduğunu düşünüyor. Dini ayrımcılıktan nefret eden Khan; mutlu, üzgün ya da çaresizken, kısaca hayatın her anında, hiç bir aracıya ihtiyaç duymadan Allah’la olduğunu, günde 5 defa Allah’a şükretmek yerine her bunu her dakika yapmanın kendisini manevi olarak daha çok rahatlattığını söylüyor.
Muhafazakar kesimlerin kendi inancından çok başkalarının inancı ile ilgilendiğini belirten Khan, İslamiyetin; namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek gibi şartları olduğunu, bunları ne derecede yerine getirdiği hakkında kimseye hesap vermek zorunda olmadığını ifade ederek, “Günah ve sevaplarım sadece Allah’ı ve beni ilgilendirir” diyor.
Evlilik yaptığı kadınların başka dine mensup olmasını asla bir sorun olarak görmedi. Dini inançları yaşama konusunda kimsenin kimseye karışmaya hakkı olmadığını belirtmekle birlikte; bir baba olarak, çocuklarının müslüman olması ve islamiyeti öğrenmesi konusunda mutlak söz hakkı olduğunu savunuyor.
Aamir Khan, 2012 yılında dini vazifesini yerine getirmek üzere annesiyle birlikte hacca giderek müslüman hayranlarının övgüsünü kazandı.

Serveti
Hindistan’ın ve dünyanın en çok kazanan oyuncuları arasında yer alan Aamir Khan’ın serveti, 2021 verilerine göre 225 Milyon Dolar. 2012 yılında bir televizyon programına konuk olmak için aldığı ücret, o döneme kadar Hindistan’da bir konuk oyuncu için ödenen en yüksek miktar oldu. Kaliteden asla ödün vermeyen oyuncunun Bentley, Rolls Royce ve Mercedes- Benz ve BMW gibi dünyanın en itibarlı markalarından oluşan bir otomobil koleksiyonu var. Otomobillerini kimi zaman kendi, kimi zaman şoförle kullanıyor.

Türkiye Ziyareti
Aamir Khan, 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuğu olarak Secret Superstar adlı filmin tanıtımı için Türkiye’ye geldi. Atatürk Havalimanı’nda onu karşılamaya gelen kalabalığı görünce şok oldu. Türkiye’de bu kadar çok sevildiğini tahmin etmiyordu. Türklerden aldığı çok sıcak, sevgi dolu ve tutkulu izlenim, onu aşırı derecede mutlu etti. İstanbul’u, rengarenk ve enerji dolu bir kent olarak değerlendiren Bollywood yıldızı, Ankara’ya da uğradı. Dört günlük Türkiye ziyaretinde; Anıtkabir ve Cumhurbaşkanı’nı ziyaret etti, üniversiteleri gezdi, dervişleri izledi, Kim 500 milyar İster adlı televizyon yarışmasına katıldı, Kristal Elma Festivali’nde konuşma yaptı ve bazı Türk oyuncularla tanıştı.

Türkiye’de film çekmek istiyor
Her türlü senaryonun bu eşsiz güzellikteki ülkeye uyarlanabileceğini düşünen usta oyuncu, yaratıcı bir senaryo olursa mutlaka Türkiye’de film çekmek istiyor. Kitap okumayı vazgeçilmez bir tutku olarak gören Khan, Yaşar Kemal’in İnce Memed adlı kitabını okumuş ve çok beğenmiş. Bunun yanı sıra, İstanbul ziyareti sırasında kendisine hediye edilen Orhan Pamuk’un İstanbul adlı kitabı onu çok sevindirmiş. Daha önce hiç Türk filmi izlemememiş olmasını ve Türk oyuncu tanımamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendiren Khan, Türk sinemasını deneyimleyerek bu eksikliği telafi etmek istiyor. Uluslararası ödüle sahip Semih Kaptanoğlu’nun; Bal, Yumurta, Süt ve Buğday serilerini merak ediyor. Ayrıca, hayatını hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediği Atatürk’le ilgili de bir film izlemek istiyor.

Türkleri Hintlilere Benzetiyor
Hint Sinemasının, 2 temel özellik sayesinde dünya sinemasından ayrıldığını savunan Khan’a göre; Batı filmlerinde pek rastlanmayan umut kavramı, Hint filmlerine farklı bir konum kazandırıyor. Ayrıca, çoğu müzikal olan Hint filmlerinde, hikaye ile desteklenen müzik, nitelikli anlatım için önemli bir değere sahip. Sinemanın toplum üzerindeki etkilerini değerlendirirken, Türklerin Hint filmlerine olan ilgisinin iki toplum arasındaki duygusal benzerliklerinden kaynaklandığını belirtiyor. Öncelikli görevi insanlara iyi vakit geçirtmek olan sinemanın, bazı fikirleri aktarmak ve insanları bilinçlendirmek için de uygun bir platform olduğunu düşünüyor.
Kişisel bilgileri
- Tam Adı: Mohammed Aamir Hussain Khan
- Lakabı: Bay Mükemmeliyetçi, Hindistan’ın Tom Hanks’i
- Doğum Tarihi: 14 Mart 1965
- Doğum Yeri: Mumbai, Maharaştra, Hindistan
- Uyruğu: Hintli
- Soyu: Afgan
- Burcu: Balık
- Medeni Durumu: Evli
- Dini: İslam
- Mesleği: Aktör, Yönetmen, Yapımcı, Yazar
- Eğitimi: Bombay İskoç Okulu, Mahim, Mumbai
- Hobileri: Eski Müzikler, Sinema, Satranç, Kriket
Fiziksel özellikleri
- Boyu: 1.68 cm
- Kilosu: 70 kg
- Saç Rengi: Siyah
- Göz Rengi: Kahverengi
Ailesi
- Babası: Tahir Hussain
- Annesi: Jeenat Hussain
- Kardeşleri: Faisal Khan (erkek kardeşi), Farhat Khan (kız kardeşi), Nikhat Khan (kız kardeşi)
- Karısı: Kiran Rao (2005), Reena Dutta (1986-2002)
- Çocukları: Junaid Khan (oğlu), Ira Khan, 1997 (Kızı), Azad Khan (oğlu)
- Diğer Aile Üyeleri: Nasir Hussain (amcası), Imran Khan (yeğeni)
Sosyal medya hesapları
- Instagram: @aamirkhanproductions
- Twitter: @akppl_official
- Facebook: fb.com/aamirkhanproductions
En iyi Aamir Khan Filmleri
Aamir Khan, yeni filmi her zaman heyecanla beklenen bir sinema yıldızı. Özellikle 90lı yılların ortalarından itibaren rol aldığı hemen hemen her filmin birer başyapıt olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu önemli bilgiyi göz önünde bulundurarak, aşağıda kronolojik olarak hazırladığımız listeye göz atmanızı öneririz.
Aamir Khan Filmleri
- Mogul, 2022
- Lal Singh Chaddha, 2021
- Thugs of Hindustan (Hindistan Eşkiyaları), 2018
- Secret Superstar (Süperstar), 2017
- Dangal, 2016
- PK, 2014
- Dhoom: 3, 2013
- Talaash, 2012
- Delhi Belly, 2011
- Dhobi Ghat (Mumbai Günlükleri), 2010
- 3 Idiots (3 Aptal), 2009
- Ghajini, 2008
- Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir), 2007
- Fanaa, 2006
- Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya), 2006
- Mangal Pandey: The Rising (Yükseliş), 2005
- Dil Chahta Hai (Kalbin Arzusu), 2001
- Lagaan: Once Upon a Time in India (Bir Zamanlar Hindistan’da), 2001
- Mela, 2000
- Mann, 1999
- Sarfarosh (Ülkem İçin), 1999
- Earth (Toprak), 1998
- Ghulam, 1998
- Ishq, 1997
- Raja Hindustani (Hindistan Kralı), 1996
- Akele Hum Akele Tum (Ben Yalnız Sen Yalnız), 1995
- Rangeela, 1995
- Aatank Hi Aatank (Her Yerde Terör), 1995
- Baazi (Kumar), 1995
- Andaz Apna Apna (Herkesin Kendi Tarzı Var), 1994
- Hum Hain Rahi Pyar Ke (Aşk Yolunda Gezginiz), 1993
- Parampara (Gelenek), 1993
- Daulat Ki Jung (Zenginlik Savaşı), 1992
- Isi Ka Naam Zindagi (Buna Hayat Denir), 1992
- Jo Jeeta Wohi Sikandar (Kim Kazanırsa Kral Odur), 1992
- Dil Hai Ki Manta Nahin (Kalbim Dinlemiyor), 1991
- Afsana Pyar Ka (Aşk Hikayesi), 1991
- Awwal Number (Bir Numara), 1990
- Jawani Zindabad (Yaşasın Gençlik), 1990
- Deewana Mujh Sa Nahin (Kimse Benim Kadar Çılgın Değil), 1990
- Dil (Kalp), 1990
- Tum Mere Ho (Sen Benimsin), 1990
- Love Love Love (Gençler Severse) 1989
- Raakh, 1989
- Qayamat Se Qayamat Tak (Kıyametten Kıyamete), 1988
- Holi (Ateş Festivali), 1985
- Subah Subah (Sabah Sabah), 1983
- Madhosh, 1983
- Yaadon Ki Baaraat (Hatıralar Kafilesi), 1973