Uzaya gönderilen ilk kozmonot köpek Laika’nın trajik öyküsü

Soğuk savaş döneminde gündeme gelen uzay araştırmaları ABD ile SSCB arasında kıyasıya bir rekabete dönüşür. SSCB, 1957 yılının Kasım ayında uzay yolculuğunun insanlar için ne kadar güvenli olduğunu test etmek üzere Sputnik 2 adlı uzay aracı ile bir sokak köpeğini uzaya gönderme karar verir.

1. Sputnik 2’de görevlendirilmek üzere 3 sokak köpeği bulunur

Her şeyden habersiz şekilde sokaklarda koşturan Laika, Albina ve Muşka bir anda kendini uzay araştırma merkezinin soğuk odalarında bulur.

2. Uzay eğitimi başlar

Eğitim verilen köpekler dar uydu kapsülüne uyum sağlayabilmek için 20 gün boyunca kademeli olarak küçültülen kafeslerde tutulur.

3. Görev Laika’ya verilir

Uzaya gitme görevi çok akıllı ve itaatkar olan 3 yaşındaki dişi Laika’ya verilir. Diğer arkadaşları Muşka ve Albina ise başka görevlerde kullanılacaktır.

4. Yolculuk öncesi son 3 gün

Laika, son 3 gününü Sputnik 2’ye yerleştirilmek üzere hazırlanan küçücük kapsülün içinde geçirir.

5. Laika’nın geri dönüşü olmayacağı bilinen yolculuğu tüm dünyada tartışmalara sebep olur

Daily Mirror gazetesi “Köpek ölecek ve onu kurtaramıyoruz” manşetiyle yayınlanır.

National Canine Defense League, tüm ülkeyi her gün saat 11’de  bir dakikalık saygı duruşuna davet eder.

New York‘taki Birleşmiş Milletler önünde ise köpek sahipleri eylemler düzenler.

6. İlk uzay yolcusu, son gecesini mutlu geçirir

Projede araştırmacı olarak görev alan Vladimir Yazdovski, Sputnik 2 fırlatılmadan bir gece önce Laika’yı eve götürür. Laika, son gecesini mutlu geçirir.

7. Laika 3 Kasım 1957’de, Sputnik 2’nin dar kapsülünde, yaşamsal verilerinin izleneceği kablolara bağlı şekilde bir daha hiç geri dönmemek üzere uzaya fırlatılır

Göz göre göre ölüme gönderilen Laika, ilk kozmonot köpek olmanın yanı sıra, uzaya gönderilen ve orada ölen ilk canlıdır. Yapılan resmi açıklamaya göre Laika, bir hafta sonra hiç acı çekmeden ölmüştür.

1998 yılında Laika’yı uzaya gönderilmesinden sorumlu Oleg Gazenko, köpeğin ölmesine izin verdiği için duyduğu pişmanlığı: “Hayvanlarla çalışmak hepimiz için ızdırap. Onlar konuşamayan bebekler gibi. Zaman geçtikçe bunun için olan üzüntüm artıyor. Bunu yapmamalıydık; bu görevden köpeğin ölümüne değecek kadar şey öğrenmedik. ” diye dile getirir.

2002 yılında Sputnik 2 projesinde görev alan bir başka bilim adamı Dimitri Malaşenkov, Laika’nın kalkıştan bir hafta sonra değil, 6-7 saat sonra aşırı ısınma sebebi ile öldüğünü açıklar.

8. Laika’nın hüzünlü hikâyesi hiç unutulmadı

Laika’nın anısına şarkılar bestelendi, pullar basıldı, oyuncaklar yapıldı, heykeller dikildi ve rölyefler yapıldı.

Jonathan Coulton – Space Doggity